
Kom maar op!
.
INGREDIËNTEN
Het Griekse eiland Lesvos, een vrijwilligster van Because we Carry, een vluchteling uit Irak, een vluchteling uit Syrië, de mede-oprichter van Movement on the Ground, een gids van het eiland en iemand die de wereld rondfietst om ‘contact’ te maken. Dat was de samenstelling van drie dagen fietsen op een bijzonder en veelbesproken eiland. Mooi recept voor een ongewone fietsreis die niet gaat om wat er fout kan gaan, maar die vooral gaat over wat er allemaal goed kan gaan.
.
- 3 dagen
- 5 fietsers + gastoptredens van lokale fietsers
- Een supercool eiland
- Route: Mytilini – Plomari – Molivos – Mytilini
- Connecten
.
.
CONTEXT
Lesvos is overspoelt geweest door vluchtelingen. Humanitaire crisis. Kinderen die verdrinken. Niet te bevatten en al helemaal niet uit te leggen in tekst. Zeker niet hoe een vluchteling zich voelt van binnen.
Na de fietsreis naar Rio de Janeiro zat ik behoorlijk diep in het Syrië verhaal. Bronnen checken en weer dubbelchecken dus. Ik bespaar je mijn mening, maar om in de buurt van de werkelijkheid te komen, al is het maar een beetje, moest ik er zijn. In ieder geval dichterbij. Begrip en empathie veranderen alles. Daar kan geen Telegraaf tegenop. Via MOTG heb ik nu een indruk gekregen van het vluchtelingenkamp Kara Tepe en de mensen die hier wachten op een verblijfsvergunning of een volgende stap, wat dat ook moge zijn.
Adil Izemrane heeft Movement on the Ground mede opgericht. Een bijzonder verhaal van iemand die zijn leven totaal heeft veranderd, die hier nu woont met zijn gezin en concreet aan de slag gaat om het leven van vluchtelingen te verbeteren. Per toeval (of niet) kwam ik in contact met MOTG. Een NGO gevestigd in Amsterdam en hier op Lesvos. Creatieve mensen die sociaal maar eigentijds vooruit denken, in mogelijkheden dus, zo ontstaat er iets.
In dit geval ontstond er een driedaagse fietsreis door één van Griekenland’s mooiste eilanden. Een fietsreis waarin de verbinding centraal staat tussen mensen en het prachtige eiland Lesvos. Een positief signaal vanuit een eiland, een eiland met een bijzonder verhaal in vele opzichten. Bezoek het als je kunt. Niet te massaal a.u.b want het moet de parel blijven die het is, maar er is nog ruimte genoeg zonder dat de charme wordt aangetast. Want charme, dat heeft het. Schattig dorpje aan zee, vers visje, een borreltje, aardige mensen. Helemaal af.
.
FIETSPLOEG
Vluchteling of roodbebaarde kaaskop, in deze trip was er geen ruimte voor nationaliteiten, stigma’s of hokjes. Vijf mensen dus en de kracht van samen fietsen, samen afzien in de Griekse hitte en samen genieten van het eiland. Hier een korte introductie van het team. Het team werd overigens aangevuld met lokale fietsers die af en toe inhaakten.
Adil
Bijzondere kerel. Gepassioneerd en constant bezig voor MOTG. Evenwichtig, goeie vibe. Iemand die logisch denkt, meedenkt. Moest diep gaan deze trip, maar hij ging vooral door. Zegt iets over het karakter. Moet vanaf nu wel zijn mobiel wat vaker uitzetten en meer fietsen, goed voor ’em ;)
Jo
Johanneke, een drijvende kracht achter Because we Carry. Een scherp vrouwke. In controle en doelstellingen maken, hoe klein ook, om de eindstreep te halen. Fietste top met een constante cadans en een mooie fietshouding. Wat mij betreft de vrouwelijke fietsversie van Edgar Davids. Ja, die kan wel gas geven als het moet. Goeie humor ook.
Mohammed
Iraakse vluchteling. Positief, big smile, veel dollen. Zou een goeie zijn voor in de kleedkamer bij het voetbal. Maakt snel contact met anderen, slimme jongen. Energiek en fietste het snelste van ons allemaal. Gaat als de brandweer, ook in een veel te kleine versnelling :)
Abudi
Gevlucht uit Syrië. Een rustige jongen. De meisjes vertelden me dat ze hem een schatje vinden, een dropje. Kan wel kloppen, want zo fiets ie ook een beetje. En dat is niet slecht voor iemand die nooit op een zadel zit. Wil nog wel eens dromerig om zich heen kijken terwijl ie aan het fietsen is wat een mooie overeenkomst met mij is.
.
ORGANISATIE – Titos Tovenaar
Titos is een verhaal apart. Hij runt samen met zijn vrouw tours op het eiland en was onze gids. Geweldige mensen met gedetailleerde kennis over het eiland. Het beste eten, speciale hapjes, off road routes en héél zorgzaam. Een schot in de roos. Lokaal heeft sowieso mijn voorkeur, kom je nog eens op andere plekkies. Onthoudt dat wanneer je het branche-keurmerk ziet van de ANVR..
Tito’s tour was de beste optie dus. Ik had ideeën, Adil had ideeën, maar uiteindelijk moet je gewoon luisteren naar de lokale gids. Zeker als ie het begrijpt. De route was prachtig, uitdagend, maar niet te zwaar, genoeg ruimte om te chillen en om het mooie van het eiland te absorberen. Het was uiteindelijk top en voor mij persoonlijk extra waardevol. En wie weet krijgt dit nog een vervolg. Er staat nu immers een reis, een mooie reis.
.
Ik laat de communicatie verder aan DE FOTO’S en het toekomstig filmpje over. Mocht je willen connecten met het eiland of Movement on the Ground, vooral doen. En als je Lesvos wil ontdekken, doe dat dan via Titos, hier te vinden.
.
CHECK
.
.
2
2 Comments On Island of Hope
Judith
Mooi verhaal. Mensen zullen blij zijn om jou te ontmoeten!
[…] betekent dit we op Lesvos, daar waar MOTG vluchtelingen helpt, een fietsreis hebben gemaakt. Het was top. Er is een reis, verhaal, gecreëerd om locals, vluchtelingen en burgers dichter bij het project en […]